Environmental management and caracterization of solid wastes of peach palm agroindustries of Parana state

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5585/exactaep.v19n1.16047

Keywords:

Bactris gasipaes, Environmental management, Palm heart, Agroindustrial waste

Abstract

The aim of this work was to investigate the environmental management in the peach palm industries of the state of Paraná/Brazil, and to quantify and characterize their main residues. Data were collected using a questionnaire about the production and generation of waste and the main components of the by-products were determined. It has been found that 400 to 66,150 kg month-1 of peach palm products were produced and to each 1 kg of processed product 5.19 to 14.29 L of water is consumed and 0.86 to 8.33 L of effluent and 4.29 to 5.72 kg of solid waste were generated. The waste is composed of sheaths, stem and aerial portion, that has high fiber content (45.53 to 61.12 g.100 g-1) and they are destinate for the environment, as fertilizer and animal feed. Expanding cleaner production practices and harnessing the generated waste are important points to ensure the sustainability of the sector.

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Author Biographies

Luciana Nunes dos Santos, Universidade Estadual de Maringá

Possui graduação em Engenharia Ambiental pela Universidade Estadual de Maringá (2015), mestrado em Sustentabilidade pela Universidade Estadual de Maringá (2019). Desenvolveu projetos na área de Resíduos Sólidos de Serviços de Saúde (RSS) e resíduos sólidos das agroindústrias de amido e palmito.

Beatriz Cervejeira Bolanho, Universidade Estadual de Maringá, Departamento de Tecnologia

Possui graduação em Tecnologia em Alimentos pela Universidade Estadual de Maringá (2007), graduação em Química pela Universidade Estadual de Londrina (2010), mestrado em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (2010) e doutorado em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (2014). Atualmente é professora da Universidade Estadual de Maringá. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Aproveitamento de Subprodutos Agroindustriais e Caracterização Físico-química de Produtos Alimentícios .

Eliane Dalva Godoy Danesi, Universidade Estadual de Ponta Grossa

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (1990), mestrado em Tecnologia Química - Fermentações pela Universidade Federal do Paraná (1996) e doutorado em Tecnologia de Fermentações - no Programa de Tecnologia Bioquímico Farmacêutica pela Universidade de São Paulo (2001). Desenvolveu na Universidade de São Paulo - Departamento de Tecnologia Bioquímico-Farmacêutica pós doutorado - apoio FAPESP na área de Fermentações. Professora associada C da Universidade Estadual de Ponta Grossa - Departamento de Engenharia de Alimentos. Tem experiência na área de Tecnologia de Fermentações, atuando nos seguintes temas: Produção de Spirulina platensis e de cogumelos para aplicação em alimentos e Tecnologia de Alimentos de Origem Vegetal. Desenvolve projetos de pesquisa visando o aproveitamento de subprodutos agroindustriais para enriquecimento de alimentos e substratos para fermentações. 

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Published

2021-03-25

How to Cite

dos Santos, L. N., Bolanho, B. C., & Danesi, E. D. G. (2021). Environmental management and caracterization of solid wastes of peach palm agroindustries of Parana state. Exacta, 19(1), 166–187. https://doi.org/10.5585/exactaep.v19n1.16047