Risk factors in women health unit assisted

Authors

  • Maria Alves Dias Nogueira Secretaria de Saúde do estado do Piauí
  • Maria do Carmo de Carvalho e Martins Universidade Federal do Piauí; Faculdade NOVAFAPI
  • Suzana Maria Rebelo Sampaio da Paz Universidade Federal do Piauí
  • Regina Célia de Assis Universidade Federal do Piauí
  • Maria do Perpétuo Socorro Carvalho Martins Faculdade de Ensino Superior de Floriano – FAESF
  • Dorys Mírian Soares Tabatinga Silva

DOI:

https://doi.org/10.5585/conssaude.v8i3.1835

Keywords:

Doenças cardiovasculares, Fatores de risco, Hipertensão, Hipercolesterolemia, Obesidade.

Abstract

Cardiovascular diseases are the leading cause of death among the adult population of Brazil. This study evaluated the prevalence of cardiovascular risk factors in women attending in Health Unit. The sample comprised 87 women. Data analysis was carried out for two age groups (adult and elderly) using STATA software 7.0. The most prevalent risk factors were high total cholesterol (63.16% for adult and 75% for elderly women). This was followed by abdominal obesity (61.4%), smoking habits (61.4%) and hypertension (43.1%) for the adult group; and by hypertension (70.37%), abdominal obesity (64.28%) and smoking (53.57%) for the elderly group. There was a positive association regarding the number of accumulated risk factors and the aged group. Moreover, 42.8% of the elderly group and 11.9% of the adult group accumulated 5 to 6 risk factors. The large accumulation of modifiable risk factors shows the need for strategies to prevent cardiovascular and other non-transmissible diseases and that make it possible to minimize the impact of aging on morbimortality.

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Author Biographies

Maria Alves Dias Nogueira, Secretaria de Saúde do estado do Piauí

Nutricionista. Especialista em Nutrição e Distúrbios Metabólicos pela Universidade Federal do Piauí. Nutricionista da Unidade Mista de Saúde de Joaquim Pires, Piauí.

Maria do Carmo de Carvalho e Martins, Universidade Federal do Piauí; Faculdade NOVAFAPI

Nutricionista. Doutora em Ciências Biológicas. Professora do Departamento de Biofísica e Fisiologia da Universidade Federal do Piauí. Professora da Faculdade NOVAFAPI.

Suzana Maria Rebelo Sampaio da Paz, Universidade Federal do Piauí

Nutricionista. Doutora em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública Universidade de São Paulo. Professora do Departamento de Medicina Especializada da Universidade Federal do Piauí.

Regina Célia de Assis, Universidade Federal do Piauí

Nutricionista. Doutora em Ciências pela Universidade de São Paulo. Professora do Departamento de Bioquímica e Farmacologia da Universidade Federal do Piauí

Maria do Perpétuo Socorro Carvalho Martins, Faculdade de Ensino Superior de Floriano – FAESF

Nutricionista. Especialista em Nutrição e Distúrbios Metabólicos pela Universidade Federal do Piauí. Professora da Faculdade de Ensino Superior de Floriano – FAESF – Piauí

Dorys Mírian Soares Tabatinga Silva

Fisioterapeuta. Especialista em Fisioterapia Dermato-funcional.

Published

2009-10-29

How to Cite

1.
Nogueira MAD, Martins M do C de C e, Paz SMRS da, Assis RC de, Martins M do PSC, Silva DMST. Risk factors in women health unit assisted. Cons. Saúde [Internet]. 2009 Oct. 29 [cited 2024 Jul. 17];8(3):459-65. Available from: https://periodicos.uninove.br/saude/article/view/1835

Issue

Section

Artigos