Description of the nutritional and eating profile of the workers of a public service

Authors

  • Camila Graciola Univates
  • Fernanda Vaz Fortuna Univates

DOI:

https://doi.org/10.5585/conssaude.v9i1.2061

Keywords:

Estado Nutricional, Obesidade, Consumo de alimentos.

Abstract

OBJECTIVES: The aim of this work was to describe the nutritional and eating profile of the workers of a public service. METHOD: The Body Mass Index (BMI) was used and also the circumference of the waist (WC). A transversal delimitation, categorical data described as percentile and quantitative in average and standard deviation. The significance was determined through Student’s t- test. The final sample was composed by 68 participants. RESULTS: The BMI revealed 55,88% with eutrophia, followed by overweight in 30,88% and obesity in 13,23%. The waist circumference revealed increased risk in 17,65% and very increased risk in another 17,65%. Regarding food intake, the average portions consumed were 4,94±1,22; legumes 0,34 ± 0,68; meats 1,62 ± 0,88; dairy 1,62 ±1,07; vegetables 1,28 ±1,22; fruit 1,53 ±1,62 and sugars 1,97 ±1,26; and fats 1,72 ±1,02. CONCLUSIONS: The increase of weight excess and inadequate feeding habits of population show the necessity of actions aimed at the prevention and control of diseases, contributing to the reduction of chronic illness related to this both factors.

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Author Biographies

Camila Graciola, Univates

1. Acadêmica do curso de Nutrição Centro Universitário Univates, [graduada em Nutrição] O objetivo deste trabalho foi descrever o perfil nutricional e alimentar dos funcionários de um serviço público. Utilizou-se o Índice de Massa Corporal (IMC) e circunferência da cintura (CC). Delineamento transversal, dados categóricos descritos em percentuais e quantitativos em média e desvio padrão. A significância foi determinada pelo teste t-Student. A amostra final foi composta por 68 participantes. O IMC revelou 55,88% com eutrofia, seguida por sobrepeso 30,88% e obesidade 13,23%. A CC revelou risco aumentado em 17,65% e risco muito aumentado em 17,65%. Em relação ao consumo alimentar, a média de porções consumidas foi: 4,94 ±1,24; leguminosas 0,34 ± 0,68; carnes 1,62 ± 0,88; leites 1,62 ±1,07; hortaliças 1,28 ±1,22; frutas 1,53 ±1,62 e açucares 1,97 ±1,26; e gorduras 1,72 ±1,02. Elevadas proporções de excesso de peso e alimentação inadequada mostram a necessidade de ações destinadas à prevenção e controle, contribuindo para a redução de doenças crônicas.

Fernanda Vaz Fortuna, Univates

2. Especialista em Nutrição Clínica, Docente do curso de Nutrição Centro Universitário Univates (51) 3211-37-07

Published

2010-06-17

How to Cite

1.
Graciola C, Fortuna FV. Description of the nutritional and eating profile of the workers of a public service. Cons. Saúde [Internet]. 2010 Jun. 17 [cited 2024 Jul. 17];9(1):39-46. Available from: https://periodicos.uninove.br/saude/article/view/2061

Issue

Section

Basic Sciences