Quality costs: a study in the service of nutrition and dietetics of a hospital in the process of accreditation
DOI:
https://doi.org/10.5585/rgss.v9i2.13384Keywords:
Quality costs, Accreditation, Nutrition and dietetics service.Abstract
The study aims to identify the quality costs existing in the Nutrition and Dietetics Service (NDS), since hospitals are complex organizations that are inserted in a context of high costs and scarce resources, thus demanding quality in their services and processes. In this respect, the need for cost management is evident, seeking efficiency, without compromising the quality of the services provided, considering that quality is a fundamental element for the survival and competitiveness of organizations. Therefore, the costs of quality aim to assist in strategy and organizational management, can be classified into costs of prevention, evaluation, internal failures and external failures. The study is configured as a qualitative research, of a descriptive nature, cross-sectional, and with case study used as strategy. As for data collection, we used on-site observation, as well as interviews with nutritionists, waitresses and financial manager, in order to identify the quality costs existing in the institution. The main results showed that the NDS presents prevention costs (training for employees and standardization); evaluation costs (questionnaires about the quality of meals) and costs of internal failures (waste and corrective maintenance), however, there is not, until the moment of this research, a specific treatment regarding the costs of quality in the hospital, neither are they evidenced separately in the organization's financial statements and management reports.
Downloads
References
Alonso, L. B. N., Droval, C., Ferneda, E., & Emidio, L. (2013). Acreditação hospitalar e a gestão da qualidade dos processos assistenciais. Perspectivas em Gestão & Conhecimento, 4(2).
American Society for Quality (ASQ). (2013). Principles of quality costs: financial measures for strategic implementation of quality management. Wisconsin: Milnaubec.
Barreto, M. G. P. (2008). Controladoria na gestão: a relevância dos custos da qualidade. São Paulo: Saraiva.
Beulke, R., & Bertó, D. J. (2011). Gestão de custos. Saraiva.
Borba, V. R. (2006). Do planejamento ao controle de gestão hospitalar: instrumento para o desenvolvimento empresarial e técnico. Rio de Janeiro: Qualitymark.
Capettini, R., Chow, C. W., & Mcnamee, A. H. (1998). On the need and opportunities for improving costing and cost management in healthcare organizations. Managerial Finance, 24(1), 46-59.
Carpintéro, J. N. C. (1999). Custos na área de saúde-considerações teóricas. Anais do Congresso Brasileiro de Custos, São Paulo, SP, Brasil, 6.
Ching, H. Y. (2001). Manual de custos de instituições de saúde. São Paulo: Atlas, 2001.
Colauto, R. D., & Beuren, I. M. (2003). Proposta para avaliação da gestão do conhecimento em entidade filantrópica: o caso de uma organização hospitalar. Revista de Administração Contemporânea, 7(4), 163-185.
Cooper, D. R., & Schindler, P. S. (2003). Métodos de pesquisa em administração. 7. Edição. McGraw Hill Brasil.
Crosby, P. B. (1994). Qualidade é investimento: a arte de garantir a qualidade. Tradução: Áurea Weissenberg. Rio de Janeiro: José Olympio.
Dallora, M. E. L. V., & Forster, A. C. A. (2008). importância da gestão de custos em hospitais de ensino-considerações teóricas. Medicina (Ribeirão Preto. Online), 41(2), 135-142.
Falk, J. A. (2001). Gestão de custos para hospitais: conceitos, metodologias e aplicações.
Feingenbaum, A. V. (1994). Controle da qualidade total. Makron Books.
La Forgia, G. M., & Couttolenc, B. F. (2009). Desempenho hospitalar no Brasil. São Paulo: Singular.
Garvin, D. A. (2002). Gerenciando a qualidade: a visão estratégica e competitiva. Rio de Janeiro: Qualitymark.
Gil, A. C. (2010). Como elaborar projetos de pesquisa. 5 ed. São Paulo: Atlas.
Gurgel Júnior, G. D., & Vieira, M. M. F. (2002). Qualidade total e administração hospitalar: explorando disjunções conceituais. Ciência & Saúde Coletiva, 7, 325-334.
Hansen, D. R., & Mowen, M. M. (2010). Gestão de custos: contabilidade e controle. Tradução: Robert Brian Taylor. São Paulo: Cengage Learning.
Juran, J. M. (2015). A qualidade desde o projeto: novos passos para o planejamento da qualidade em produtos e serviços. São Paulo: Cengage Learning Editores.
Juran, J. M., & Gryna, F. M. (1991). Controle da qualidade handbook: conceitos, políticas e filosofia da qualidade. São Paulo: Makron Books.
Maher, M. (2001). Contabilidade de custos: criando valor para a administração. São Paulo: Atlas.
Martins, G. A., & Theóphilo, C. R. (2007). Metodologia da investigação científica para ciências sociais aplicadas. São Paulo: Atlas.
Melo, M. M. D., Souza, F. J. V., & Araújo, A. O. (2012). Custos da qualidade: um estudo em um restaurante de grande porte da cidade de Natal-RN. Anais do Congresso Brasileiro de Custos, Bento Gonçalves, RS, Brasil, 29.
Mezomo, J. C. (2001). Gestão da qualidade na saúde: princípios básicos. São Paulo: Manole.
Miguel, P. A. C. (2001). Técnicas associadas à qualidade. Qualidade: enfoques e ferramentas. São Paulo: Artliber.
Miguel, P. A. C., & Rotondaro, G. R. (2012). Abordagem econômica da qualidade. In: Carvalho, M. M.; Paladini, E. P. (Coord.). Gestão da qualidade: teoria e casos. Rio de Janeiro: Elsevier.
Muccini, R. L. Z., Macallister, M., Bruni, A. L., & Carvalho Junior, C. V. O. (2006). Informações e sistemas de gestão de custos em organizações hospitalares: o caso do Hospital Santo Amaro. Anais do Congresso Brasileiro de Custos, Belo Horizonte, MG, Brasil, 8.
Organização Nacional de Acreditação (ONA). (2010). Manual brasileiro de acreditação: manual das organizações prestadoras de serviços hospitalares. Brasília: ONA.
Organização Nacional de Acreditação (ONA). O que é Acreditação? 2017. Recuperado em 20 julho, 2017, de https://www.ona.org.br/Pagina/27/O-que-e-Acreditacao
Paim, J., Travassos, C., Almeida, C., Bahia, L., & Macinko, J. (2017). O sistema de saúde brasileiro: história, avanços e desafios. Lancet, p. 11-31, 2011. Recuperado em 20 julho, 2017, de http://download.thelancet.com/flatcontentassets/pdfs/brazil/brazilpor1.pdf
Robles Júnior, A. (2003). Custos da qualidade: aspectos econômicos da gestão da qualidade e da gestão ambiental. São Paulo: Atlas.
Sakurai, M. (1997). Gerenciamento integrado de custos. São Paulo: Atlas.
Sampieri, R. H., Collado, C. F., & Lucio, M. P. B. (2013). Metodologia de pesquisa. 5. ed. Porto Alegre: Penso.
Shank, J. K., & Govindarajan, V. (1997). A Revolução dos custos. 6. Ed. Rio de Janeiro: Campus.
Silva, P. H. (2017). Fatores institucionais externos que influenciam as respostas organizacionais estratégicas na gestão dos custos da qualidade em hospitais acreditados. Dissertação (Mestrado em Ciências Contábeis) - Universidade Estadual de Maringá, Maringá.
Souza, M. A., & Collaziol, E. (2006). Planejamento e controle dos custos da qualidade: uma investigação da prática empresarial. Revista Contabilidade & Finanças, São Paulo, 17(41), 38-55.
Tognon, I. V. (1999). Uma contribuição ao estudo dos custos hospitalares com o uso do custeio baseado em atividades: um estudo de caso do setor de pediatria do Hospital de Caridade de Carazinho. Dissertação (Mestrado em Administração) – Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Revista de Gestão em Sistemas de Saúde – RGSS
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Atribuição - Não comercial - Compartilhar igual 4.0 Internacional que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre) em http://opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html