Effects of a sodium-free salting agent on blood hepatic, renal and cardiac biochemical markers of normal and hypertensive rats

Authors

  • Francisco Sandro Menezes-Rodrigues Departamento de Farmacologia da Escola Paulista de Medicina - Universidade Federal de São Paulo – EPM-UNIFESP - São Paulo – SP. Universidade Anhanguera de São Paulo – UNIAN - São Paulo – SP.
  • Renato Ribeiro Nogueira Ferraz Programa de Pós-Graduação em Administração (PPGA). Programa de Mestrado Profissional em Administração - Gestão em Sistemas de Saúde (PMPA-GSS). Universidade Nove de Julho (UNINOVE).
  • Alex Sandro Felisberto Oliveira Universidade Anhanguera de São Paulo – UNIAN - São Paulo – SP
  • Marcos José da Silva Universidade Anhanguera de São Paulo – UNIAN - São Paulo – SP
  • Leandro Bueno Bergantin Departamento de Farmacologia da Escola Paulista de Medicina - Universidade Federal de São Paulo – EPM-UNIFESP - São Paulo – SP
  • Ricardo Thiago Paniza Ambrósio Universidade Anhanguera de São Paulo – UNIAN - São Paulo – SP
  • Alessandra de Oliveira Fantoni Laborvisa – Laboratório de Análises Clínicas – São Paulo – SP
  • Luciana de Paula Laborvisa – Laboratório de Análises Clínicas – São Paulo – SP
  • Paolo Ruggero Errante Departamento de Imunologia da Universidade de São Paulo – USP - São Paulo – SP
  • Mário Ivo Serinolli Programa de Mestrado Profissional em Administração - Gestão em Sistemas de Saúde (PMPA-GSS). Universidade Nove de Julho (UNINOVE).
  • Afonso Caricati-Neto Departamento de Farmacologia da Escola Paulista de Medicina - Universidade Federal de São Paulo – EPM-UNIFESP - São Paulo – SP

DOI:

https://doi.org/10.5585/conssaude.v16n2.7118

Keywords:

Hypertension, Cardiac frequency, Nutraceutical, NaCl.

Abstract

Introduction: Hypertension is one of the risk factors for cardiovascular diseases, being directly associated with high consumption of sodium. Objective: To assess the levels of hepatic, renal and cardiac injury markers in hypertensive rats compared to their normotensive controls, treated with a salt free saline solution, water or NaCl. Methods: Hypertensive rats (SHR) and their normotensive controls (NWR) were divided into 3 groups (n = 7): G1 (water); G2 (aqueous solution containing NaCl 70 mg / kg / day); G3 (sodium salt-free aqueous solution 70 mg / kg / day). After 30 days, the animals’ blood was processed. Results: There was no difference between serum levels of total creatine kinase, creatine kinase-MB, lactate dehydrogenase, uric acid, aspartate aminotransferase and alkaline phosphatase in both NWR and SHR1 treated NaCl or Salgante. There was a decrease in creatinine in NWR and SHR treated with NaCl and Salgante comparing to controls (p <0.005). Conclusions: Daily supplementation with sodium salt-free aqueous solution and NaCl decreases serum creatinine levels in NWR and SHR groups. However, there was no change in serum levels of cardiac and hepatic injury markers.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Renato Ribeiro Nogueira Ferraz, Programa de Pós-Graduação em Administração (PPGA). Programa de Mestrado Profissional em Administração - Gestão em Sistemas de Saúde (PMPA-GSS). Universidade Nove de Julho (UNINOVE).

Bacharel e Licenciado em Ciências Biológicas pela Universidade do Grande ABC (UniABC) - SP. Mestre e Doutor em Nefrologia - Ciências Básicas, pela Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) - SP. Docente da Disciplina de Metodologia do Ensino e da Pesquisa, do Curso de Pós-graduação em Saúde Coletiva com Ênfase em Programa de Saúde da Família (PSF) pela Universidade Nove de Julho (UNINOVE).

Published

2017-10-04

How to Cite

1.
Menezes-Rodrigues FS, Ferraz RRN, Oliveira ASF, Silva MJ da, Bergantin LB, Ambrósio RTP, et al. Effects of a sodium-free salting agent on blood hepatic, renal and cardiac biochemical markers of normal and hypertensive rats. Cons. Saúde [Internet]. 2017 Oct. 4 [cited 2024 Jul. 4];16(2):217-23. Available from: https://periodicos.uninove.br/saude/article/view/7118

Issue

Section

Artigos