Influence of the choice of base product of the Production Effort Units (PEU) method on the unit cost of processing

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5585/exactaep.v18n4.10700

Keywords:

PEU Method, Choice of base product, Case study.

Abstract

The article aimed to analysis if the choice of base product of the PEU method interferes in the monetary value of the unit cost of the products. For this purpose, the methodology was used as descriptive, qualitative and case study format. Based on actual data from the refrigerator sausage sector, the calculations made allow us to conclude that, regardless of the base product chosen, there is no change in the final value allocated to each product in terms of the unit cost of processing. Thus, the main contribution of the study is to prove, mathematically, that it is not possible to consider a negative aspect to be the absence of specific criterion (s) to define which item should be chosen as the base product, since this does not effectively change the value assigned as the unit cost of processing. Even if it is a case study, based on the calculations presented, it is reasonable to assume that such an experiment can be replicated in other types or sizes of manufacturing companies.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Silvete Moterle, Unochapecó

Contadora, Mestre em Ciências Contábeis e Administração/Unochapecó

Rodney Wernke, Sem vínculo institucional

Contador, Doutor em Engenharia de Produção/UFSC

Antonio Zanin, Unochapecó

Contador, Doutor em Engenharia de Produção/UFRGS

References

Allora, F., & Allora, V. (1995). UP: unidade de medida da produção. São Paulo: Pioneira.

Allora, V., & Gantzel, G. (1996). Revolução nos custos: os métodos ABC e UP e a gestão estratégica de custos como ferramenta para a competitividade. Salvador: Casa da Qualidade.

Allora, V., & Oliveira, S. E. (2010) Gestão de custos: metodologia para a melhoria da performance empresarial. Curitiba: Juruá.

Bornia, A. C. (2009). Análise gerencial de custos: aplicação em empresas modernas. 2a. ed. São Paulo: Atlas.

Datar, S., & Gupta, M. (1994). Aggregation, specification and measurement errors in product costing. Accounting Review, 69(4), 567-591.

De La Villarmois, O., & Levant, Y. (2005). La mise en place et l’utilisation d’une méthode d’évaluation des coûts: le cas de la méthode UVA. Finance Contrôle Stratégie, 8(2), 175-205.

De La Villarmois, O., & Levant, Y. (2011). From adoption to use of a management control tool: case study evidence of a costing method. Journal of Applied Accounting Research, 12(3), 234-259.

Ferrari, M. J., & Reis, L. S. (2016). Princípios na gestão de custos: uma reflexão teórica acerca dos fundamentos epistemológicos dos modelos de equivalência. In: Congresso Brasileiro de Custos, 23., 2016, Porto de Galinhas. Anais... Porto de Galinhas: ABC.

Gervais, M. Contrôle de gestion. (2009). 9ª ed. Economica: Paris.

Gervais, M., & Levant, Y. (2007). Comment garantir l’homogénéité globale dans la méthode UVA? Deux études de cas. Revue Finance Contrôle Stratégie, 10(3), 43-73.

Gil, A. C. (2017). Como elaborar projetos de pesquisa. 5ª ed. São Paulo: Atlas.

Guimarães Filho, L. P., Bristot, V. M., Marques, L. D. R., Feil, N. F., & Colombo, T. C. (2016). Aplicação do método UEP na determinação dos custos de uma empresa de revestimentos cerâmicos. ABCustos, 11(3), 28-59.

Kaplan, R. S., & Anderson, S. R. (2004). Time-Driven Activity-Based Costing. Harvard Business Review, 82(11), 131-138.

Levant, Y., & Zimnovitch, H. (2013). Contemporary evolutions in costing methods: understanding these trends through the use of equivalence methods in France. Accounting History, 18(1), 51-75.

Lopes, I. F., & Beuren, I. M. (2017). Comportamento dos custos e sua relação com medidas de eficiência operacional em companhias aéreas. Revista Base (Administração e Contabilidade) da UNISINOS, 14(1), 30-46.

Lunkes, R. J., Luiz, G., Gasparetto, V., & Schnorrenberger, D. (2015). Utilização do Método da Unidade de Esforço de Produção (UEP): estudo em uma empresa de cosméticos. ABCustos, 9(1), 29-47.

Malaquias, R. F., Giachero, O. S., Costa, B. E. da, & Lemes, S. (2007). Método das unidades de esforço de produção versus métodos de custeio tradicionais: um contraponto. In: Congresso Brasileiro de Custos, 14, 2007, João Pessoa. Anais... João Pessoa: ABC/UFPB.

Marconi, M. A., & Lakatos, E. M. (2011). Metodologia do trabalho científico. 7ª ed. São Paulo: Atlas.

Martins, E., & Rocha, W. (2010). Métodos de custeio comparados: custos e margens analisadas sob diferentes perspectivas. São Paulo: Atlas.

Meyssonnier, F. L'approche des coûts complets par les équivalents de production, voie d'avenir ou impasse? (une analyse de la méthode GP-UVA). (2003). Comptabilité-Contrôle-Audit, France, 9(1), 111-124.

Pereira, S. I. M. (2015). Custeio por atividades (ABC) e unidade de esforço de produção (UEP): similaridades, diferenças e complementaridades. Dissertação (Mestrado). PPGCC da Universidade de São Paulo - USP.

Sampieri, R. H., Collado, C. F., & Lúcio, M. P. B. (2013). Metodologia de pesquisa. 5ª ed. Porto Alegre: Penso.

Souza, M. A., & Diehl, C. A. (2009). Gestão de custos: uma abordagem integrada entre contabilidade, engenharia e administração. São Paulo: Atlas.

Wernke, R. (2019). Análise de custos e preços de venda: ênfase em aplicações e casos nacionais. 2ª ed. São Paulo: Atlas.

Wernke, R., & Junges, I. (2017). Impacto da ociosidade no valor do custo fabril unitário apurado pelo método UEP. Iberoamerican Journal of Industrial Engineering, 9(17), 138-161.

Wernke, R., & Junges, I. (2017b). Indicadores não financeiros do Método UEP aplicáveis à gestão fabril de frigorífico. Custos e Agronegócios Online, 13(1), 66-104.

Wernke, R., Junges, I., & Cláudio, D. A. (2013). Indicadores não financeiros do método UEP aplicáveis à gestão de pequena indústria. Iberoamerican Journal of Industrial Engineering, 4(8), 125-145.

Wernke, R., Junges, I., & Lembeck, M. (2015). Comparativo entre os métodos UEP e TDABC: estudo de caso. Revista Ambiente Contábil, 7(1), 51-69.

Wernke, R., Lembeck, M., & Junges, I. (2017). Método UEP aplicado em prestadora de serviços. Iberoamerican Journal of Industrial Engineering, 9(18), 112-137.

Wernke, R., Santos, A. P. dos, Junges, I., & Scheren, G. (2018). Comparação do custo fabril apurado pelos métodos Unidades de Esforço de Produção (UEP) e Time-driven Activity-based Costing (TDABC): estudo de caso em linha de produção de frigorífico. Exacta, 16(3), 103-119.

Yin, R. K. (2015). Estudo de caso: planejamento e métodos. 5ª ed. Porto Alegre: Bookman.

Published

2020-11-09

How to Cite

Moterle, S., Wernke, R., & Zanin, A. (2020). Influence of the choice of base product of the Production Effort Units (PEU) method on the unit cost of processing. Exacta, 18(4), 758–777. https://doi.org/10.5585/exactaep.v18n4.10700