Rice bran oil deacidification during the liquid-liquid extraction process. Study of the solvents variation

Authors

  • Fabiana Maria Salvador Navarro Unicamp
  • Roberta Maria Salvador Navarro Unicamp
  • Luiz Carlos Bertevello Unicamp
  • Elias Basile Tambourgi Unicamp

DOI:

https://doi.org/10.5585/exacta.v5i1.1041

Keywords:

Desacidificação. Extração líquido-líquido. Óleo de farelo de arroz.

Abstract

In this work, it is intended to compare the influence of a solvent solution with an only solvent in the deacidification of the rice bran oil during the liquid-liquid extraction process. The results demonstrated that the ethanol solvent is more efficient in fatty acid remotion than the solvent applied in this study.

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Author Biographies

Fabiana Maria Salvador Navarro, Unicamp

Bolsista em Pesquisa do CNPq – Nível doutorado. Engenheira Química – Universidade Santa Cecília de Santos; Mestre e doutoranda em Engenharia Química – Unicamp.

Roberta Maria Salvador Navarro, Unicamp

Bolsista em Pesquisa do CNPq – Nível Doutorado. Engenheira Química – Universidade Santa Cecília de Santos; Mestre e doutoranda em Engenharia Química – Unicamp.

Luiz Carlos Bertevello, Unicamp

Engenheiro Químico – Centro Universitário da FEI; Mestre e doutor em Engenharia Química – Unicamp.

Elias Basile Tambourgi, Unicamp

Bolsista em Pesquisa do CNPq – Nível 1D. Mestre e Engenheiro Químico – Unicamp; Doutor em Engenharia Química – USP; Pós-doutorado – Universidade Técnica de Lisboa.

Published

2007-06-30

How to Cite

Navarro, F. M. S., Navarro, R. M. S., Bertevello, L. C., & Tambourgi, E. B. (2007). Rice bran oil deacidification during the liquid-liquid extraction process. Study of the solvents variation. Exacta, 5(1), 163–167. https://doi.org/10.5585/exacta.v5i1.1041

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