Extração e caracterização de uma enzima proteolítica do curauá (Ananas Erectifolius)

Authors

  • Juliana Ferrari Ferreira UNICAMP
  • Dalva Sbruzzi UNICAMP
  • Kleber Vânio Gomes Barros UNICAMP
  • Isaac Stringueta Machado UNESP
  • Elias Basile Tambourgi UNICAMP

DOI:

https://doi.org/10.5585/exacta.v8i2.2013

Keywords:

Ananas erectifolius. Atividade enzimática. Bromelina. Caracterização. pH. Temperatura.

Abstract

Ananas erectifolius (curauá) is a fibrous vegetable that can be found in North and Central-west regions of Brazil. It is a bromeliaceae family plant which fisical-chemical characteristics provides great potential in the automobilistic industry as a source of fibers. As commonly described in other bromeliaceae especies, it contains significant levels of bromelain, of high comercial value and wide range of aplications in food, farmaceutical and cosmetics industry. In this paper experimental tests were performed to evaluate the extraction of the proteolytic enzymes of the Ananas erectifolius under different pH and temperature conditions to determine in which ones the enzymatic activity would be the maximum for later purification of the bromelain. The two comercialy available curauá varieties (white and purple) were used in the experiments and the results showed the same optimal pH of 8.5 for the two varieties and different temperatures of 30°C for the white variety and 10, 20 and 35°C for the purple one.

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Author Biographies

Juliana Ferrari Ferreira, UNICAMP

Mestre em Engenharia Química - Depto. de Engenharia de Sistemas Químicos, Faculdade de Engenharia Química – Unicamp Campinas, SP [Brasil]

Dalva Sbruzzi, UNICAMP

Mestre em Engenharia Química - Depto. de Engenharia de Sistemas Químicos, Faculdade de Engenharia Química – Unicamp Campinas, SP [Brasil]

Kleber Vânio Gomes Barros, UNICAMP

Mestre em Engenharia Química - Depto. de Engenharia de Sistemas Químicos, Faculdade de Engenharia Química – Unicamp Campinas, SP [Brasil]

Isaac Stringueta Machado, UNESP

Doutor em Engenharia Química - Depto de Ciências Ambientais, Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu – Unesp Botucatu, SP [Brasil]

Elias Basile Tambourgi, UNICAMP

Doutor em Engenharia Química - Depto. de Engenharia de Sistemas Químicos – Unicamp Campinas, SP [Brasil]

Published

2010-11-19

How to Cite

Ferreira, J. F., Sbruzzi, D., Barros, K. V. G., Machado, I. S., & Tambourgi, E. B. (2010). Extração e caracterização de uma enzima proteolítica do curauá (Ananas Erectifolius). Exacta, 8(2), 179–184. https://doi.org/10.5585/exacta.v8i2.2013

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