Reducing organizational barriers: internal communication as a hospital management strategy

Authors

  • Sergio Valter Blümke Hospital de Caridade de Palmeira das Missões. Palmeira das Missões, RS, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-1337-3941
  • Cleber Cervi Departamento de Ciências Administrativas, Contábeis, Econômicas e da Comunicação. Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (UNIJUÍ). Ijuí, RS, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-3115-5078
  • Adriane Cervi Blümke Departamento de Alimentos e Nutrição. Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Palmeira das Missões, RS, Brasil. Av. Independência, 3751, Sala 229, Bloco 1. Bairro Vista Alegre. CEP 98300-000 – Palmeira das Missões/RS https://orcid.org/0000-0002-8731-1893

DOI:

https://doi.org/10.5585/rgss.v9i2.14332

Keywords:

Internal communication, Internal marketing, Hospital administration, Strategy, Employee.

Abstract

Internal communication has a positive impact on job satisfaction and employees’ commitment to the organization. However, little has been discussed about its positive and negative impacts in hospital organizations. This study aims to analyze how hospital employees evaluate the internal communication strategies and how internal communication affects employees’ feeling of pride in belonging to the organization. This case study was carried out in a philanthropic hospital organization in a city in the central region of Rio Grande do Sul. It consisted of the application of a questionnaire to 89 employees, in loco observations and analysis of the organization's internal documents. It was observed that the hospital has few formal internal communication channels, centralized management, and predominantly vertical communication flows, which obey a hierarchy. The results have evidenced that the evaluation of internal communication strategies depends on the gender and the education level of the employee. In addition, employees showed more pride in belonging to the organization whenever it valued their spontaneous manifestations and when the communication process promoted integration among sectors.

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Author Biographies

Sergio Valter Blümke, Hospital de Caridade de Palmeira das Missões. Palmeira das Missões, RS, Brasil.

Possui graduação em Administração pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (UNIJUÍ) e Pós-Graduação em Gestão Hospitalar pela Universidade Franciscana (UFN). Atualmente é administrador do Hospital de Caridade de Palmeira das Missões em Palmeira das Missões no Rio Grande do Sul.

Cleber Cervi, Departamento de Ciências Administrativas, Contábeis, Econômicas e da Comunicação. Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (UNIJUÍ). Ijuí, RS, Brasil.

Possui graduação em Administração e Pós-Graduação em Gestão Empresarial pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (UNIJUÍ). É Mestre em administração pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Atualmente é Doutorando em Administração pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) e professor de ensino superior no curso de administração da Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul - UNIJUÍ. Seus interesses de pesquisa são Comportamento do Consumidor e Marketing.

Adriane Cervi Blümke, Departamento de Alimentos e Nutrição. Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Palmeira das Missões, RS, Brasil. Av. Independência, 3751, Sala 229, Bloco 1. Bairro Vista Alegre. CEP 98300-000 – Palmeira das Missões/RS

Doutora em Ciências Sociais pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (UNISINOS). Mestrado em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (2004). Possui graduação em Nutrição pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (2001). Atualmente é professora Adjunto Nível I do Departamento de Alimentos e Nutrição do Curso de Nutrição da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Tem experiência na área de Políticas Públicas de Alímentação, Nutrição, Saúde e Segurança Alimentar e Nutricional atuando principalmente nos seguintes temas: direito humano à alimentação, políticas de alimentação e nutrição, planejamento e gestão em saúde, segurança alimentar e nutricional.

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Published

2020-07-17

How to Cite

Blümke, S. V., Cervi, C., & Blümke, A. C. (2020). Reducing organizational barriers: internal communication as a hospital management strategy. Revista De Gestão Em Sistemas De Saúde, 9(2), 173–192. https://doi.org/10.5585/rgss.v9i2.14332

Issue

Section

Articles