Environmental sustainability in fishing communities within tourist destinations: the case of Mem de Sá Island - Brazil

Authors

  • Fabiana Faxina Docente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Sergipe. https://orcid.org/0000-0002-6281-4726
  • Lara Brunelle Almeida Freitas Doutoranda no programa de pós-graduação em desenvolvimento regional e agronegócio pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná. http://orcid.org/0000-0002-2203-1698
  • Salvador Dal Pozzo Trevizan Professor Orientador Voluntário na Universidade Estadual de Santa Cruz, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.5585/geas.v10i1.16311

Keywords:

Environment, Sustainable community, Artisanal fishing, Community-based tourism.

Abstract

Objective: Evaluate the environmental sustainability of the community of Mem de Sá Island in Sergipe, Brazil, based on sustainability indicators concerning social, economic and natural aspects.

Methodology: It was carried out following the model for assessing the sustainability of fishing communities in tourist destinations, described by Faxina (2014). The questionnaire was chosen as a data collection instrument where 64 representatives out of 75 families in the community were interviewed.

Originality/Relevance: The current work exhibits an environmental sustainability assessment tool for communities, which reduces the scale of analysis and allows to know the specific needs of small population groups.

Results: The community has reached a medium level of environmental sustainability, and the data reveal a lack of means of accessing information, public transportation and community organization; In addition, low diversity of job opportunities, lack of professional training, weaknesses in the collection and disposal of waste, and uneven distribution of water and energy were observed.

Theoretical/methodological contributions: The importance of small-scale sustainability assessment models was noticed, which can be useful resources for monitoring the development process, especially in cases where there is a new productive activity underway, which has the potential to cause negative environmental impacts unknown to the community.

Social/management contributions: The environmental sustainability assessment can be used as a planning and management tool in different instances of governance, especially by community leaders, encouraging empowerment and local participation, principles supported by Community Based Tourism.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Fabiana Faxina, Docente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Sergipe.

Professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Sergipe, Aracaju, Sergipe, Brasil. Doutora em Desenvolvimento e Meio Ambiente pela Universidade Estadual de Santa Cruz, Ilhéus, Bahia.

Lara Brunelle Almeida Freitas, Doutoranda no programa de pós-graduação em desenvolvimento regional e agronegócio pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná.

Doutoranda no programa de pós-graduação em desenvolvimento regional e agronegócio pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Mestra em turismo na linha de pesquisa gestão de destinos turísticos: sistemas, processos e inovação pelo Instituto Federal de Sergipe

Salvador Dal Pozzo Trevizan, Professor Orientador Voluntário na Universidade Estadual de Santa Cruz, Brasil.

Doutorado em Sociologia, University of Wisconsin. Professor Orientador Voluntário na Universidade Estadual de Santa Cruz, Brasil.

References

Bellen, H. M. V. (2004). Desenvolvimento sustentável: uma descrição das principais ferramentas de avaliação. Ambiente & Sociedade, 7(1), 67-89. http://doi.org/10.1590/S1414-753X2004000100005.

Bertalanffy, L. V. (1975). Teoria geral dos sistemas (2nd. ed.). Editora Vozes Ltda.

Bossel, H. (1999). Indicators for sustainable development: theory, method, applications. International Institute for Sustainable Development (IISD). ISBN 1 - 895536-13-8. http://www.ulb.ac.be/ceese/STAFF/Tom/bossel.pdf.

Brasil. (2007). Decreto nº 6.040, de 7 de fevereiro de 2007. Institui a Política Nacional de Desenvolvimento Sustentável dos Povos e Comunidades Tradicionais. http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato20072010/2007/decreto/d6040.htm.

Brasil. (2000). Lei nº 9.985, de 18 de julho de 2000. Regulamenta o art. 225, § 1o, incisos I, II, III e VII da Constituição Federal, institui o Sistema Nacional de Unidades de Conservação da Natureza e dá outras providências. http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/l9985.htm.

Capra, F. (1996). A teia da vida: uma nova compreensão científica dos sistemas vivos. Cultrix.

Burns, P. M. (2004). Tourism planning - a third way? Annals of Tourism Research, 30(1), pp. 24-43. https://doi.org/10.1016/j.annals.2003.08.001.

CMMAD – Comissão Mundial Sobre Meio Ambiente e Desenvolvimento. (1991). Nosso futuro comum (2nd. ed.). Editora FGV.

CNUMAD - Conferência das Nações Unidas sobre o Meio Ambiente e o Desenvolvimento. (1992). Agenda 21 Global. https://www.mma.gov.br/responsabilidade-socioambiental/agenda-21/agenda-21-global.

Coleman, J. S. (1988). Social capital in the creation of the human capital. The American journal of sociology, 94, 95-120. http://doi.org/10.1086/228943.

Council on Environmental Quality. (1997). Environmental Quality: the 25th Anniversary Report of the Council on Environmental Quality. Washington DC, US Government. Recuperado de: https://ceq.doe.gov/docs/ceq-reports/ceq-25th-annual-report.pdf.

Cvelbar, L. K., & Dwyer, L. (2013). An importance e performance analysis of sustainability factors for long-term strategy planning in Slovenian hotels. Journal of Sustainable Tourism, 21(3), 487-504. https://doi.org/10.1080/09669582.2012.713965.

Dias, R. (2003). Turismo Sustentável e Meio Ambiente. Atlas.

Dwyer, L. (2005). Relevance of triple bottom line reporting to achievement of sustainable tourism: a scoping study. Tourism Review International, 9(1), 79-938. https://doi.org/10.3727/154427205774791726.

Faxina, F. (2014). Avaliação da sustentabilidade ambiental de comunidades de pescadores inseridas em destinos turísticos [Tese de doutorado, Universidade Estadual de Santa Cruz]. https://sucupira.capes.gov.br/sucupira/public/consultas/coleta/trabalhoConclusao/viewTrabalhoConclusao.jsf?popup=true&id_trabalho=3633765.

Faxina, F., & Freitas, L. B. A. (2020). Agenda do turismo de base comunitária de Indiaroba, Sergipe - Brasil: Resultados de um projeto de extensão. Tourism and Hospitality International Journal, 14(1), 75-90. http://thijournal.isce.pt/index.php/THIJ/issue/view/24/34.

Faxina, F., & Freitas, L. B. A. (2021). Análise de implantação do turismo de base comunitária em Terra Caída, Sergipe, Brasil. Turismo, Visão e Ação, 23(1), 242-262, http://dx.doi.org/10.14210/rtva.v23n1.p242-262.

Gascón, J. (2013). The limitations of community-based tourism as an instrument of development cooperation: the value of the Social Vocation of the Territory concept. Journal of sustainable tourism, 21(5), 716-731. https://doi.org/10.1080/09669582.2012.721786.

Giampiccoli, A., & Kalis, J. H. Tourism, food, and culture: community-based tourism, local food, and community development in Mpondoland. Culture, Agriculture, Food and Environment, 34(2), 101–123, Doi: 10.1111/j.2153-9561.2012.01071.x.

Giampiccoli, A., & Saayman, M. (2017). Community-based tourism, responsible tourism, and infrastructure development and poverty. African Journal of Hospitality, Tourism and Leisure, 6(2),1-28. http://www.ajhtl.com/uploads/7/1/6/3/7163688/article_19_vol_6__2__2017.pdf

Gunn, C. A., & Var, T. (2002). Tourism planning: basics, concepts, cases (4nd ed.). Routledge.

Hall, C. M. (2008). Tourism planning: Policies, processes and relationships. Pearson Education.

Jaafar, M., Md Noor, S., Mohamad, D., Jalali, A., & Hashim, J. B. (2020). Motivational factors impacting rural community participation in community-based tourism enterprise in Lenggong Valley, Malaysia. Asia Pacific Journal of Tourism Research, 25(7), 799-812. https://doi.org/10.1080/10941665.2020.1769696.

Jacobi, P. (1999). Poder local, políticas sociais e sustentabilidade. Saúde e Sociedade, 8(1), 31-48. https://www.scielosp.org/article/sausoc/1999.v8n1/31-48/pt/.

Lindström, K. N., & Larson, M. (2016). Community-based tourism in practice: evidence from three coastal communities in Bohuslän, Sweden. Bulletin of Geography, Socio-economic Series, 33(33), 71-78. http://dx.doi.org/10.1515/bog-2016-0025.

López-Guzmán, T., Sánchez-Cañizares, S., & Pavón, V. (2011). Community-based tourism in developing countries: a case study. Tourismos: an international multidisciplinary journal of tourism, 6(1), 69-84. http://www.chios.aegean.gr/tourism/VOLUME_6_No1_art04.pdf?origin=p.

Lucchetti, V. G., & Font, X. (2013). Community based tourism: critical success factors. ICRT occasional paper, 27, 1-20. https://responsibletourismpartnership.org/icrt/.

Marx, K. (1978). The German Ideology. In McLellan, D. Karl Marx: Selected Writings (pp. 159-191). Oxford University Press.

Max-Neef, M., Elizalde, A., & Hopenhayn, M. (2010). Desarrollo a escala humana: opciones para el futuro (2nd. ed.). Biblioteca CF + 5, 2010. http://habitat.aq.upm.es/deh/adeh.pdf.

Mccool, S. F., & Lime, D. W. (2001). Tourism carrying capacity: tempting fantasy or useful reality? Journal of Sustainable Tourism, 9(5), 372-388. https://doi.org/10.1080/09669580108667409.

Mello, J. C., Silva; E. P. S., & Faxina, F. (2018). A cultura no palco da economia: história, conceitos e aplicações no setor turístico da Ilha Mém de Sá (SE). Revista Turismo Visão e Ação, 20(2), 279-293. https://doi.org/10.14210/rtva.v20n2.p279-293.

Mohamad, N. H., & Hamzah, A. (2013). Tourism cooperative for scaling up community-based tourism. Worldwide Hospitality and Tourism Themes, 5(4), 315-328, https://doi.org/10.1108/WHATT-03-2013-0017.

Monkgogi, L. 2015. Challenges facing community-based cultural tourism development at Lekhubu Island, Botswana: a comparative analysis. Current issues in tourism, 18(6), 579 -594. https://doi.org/10.1080/13683500.2013.827158.

Nisbet, R. (1967). The sociological tradition (1nd. ed.). London: Heinemann.

ONU - Organização das Nações Unidas. (2015). Transformando Nosso Mundo: A Agenda 2030 para o Desenvolvimento Sustentável. Rio de Janeiro. https://www.undp.org/content/dam/brazil/docs/agenda2030/undp-br-Agenda2030-completo-pt-br-2016.pdf.

Pintér, L.; Hardib, P.; Martinuzzic, A., & Hall, J. (2012). Bellagio STAMP: Principles for sustainability assessment and measurement. Ecological Indicators, 17, 20-28. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2011.07.001.

Portes, A. (2000). Capital social: origens e aplicações na sociologia contemporânea. Sociologia, problemas e práticas, 33, 133-158. https://sociologiapp.iscte-iul.pt/pdfs/7/92.pdf.

Prescott-Allen, R. (1999). Assessing progress toward sustainability: The System Assessment Method illustrated by the Wellbeing of Nations. IUCN.

Sachs, I. (1993). Estratégias de transição para o século XXI. In Bursztyn, M. Para Pensar o Desenvolvimento Sustentável (pp. 29-56). Brasiliense.

Siche, R.; Agostinho, F; Ortega, E., & Romeiro, A. (2007). Índice versus indicadores: precisões conceituais na discussão de sustentabilidade de países. Ambiente & Sociedade, 10(2), 137-148. https://doi.org/10.1590/S1414-753X2007000200009.

Siena, O. (2008). Método para avaliar desenvolvimento sustentável: técnicas para escolha e ponderação de aspectos e dimensões. Produção, 18(2), 359-374. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132008000200012.

Silva, E. P. S., & Faxina, F. (2019). Um museu comunitário: construção do atrativo turístico na Ilha Mem de Sá - Sergipe - Brasil. Tourism and Hospitality International Journal,12(1), 70-81. http://thijournal.isce.pt/index.php/THIJ/issue/view/22/27.

Souza, C. S.; Braghini, C. R., & Araújo, L. F. (2010). Espaços de diálogo na comunidade para o Ecoturismo: a Ilha Mem de Sá, Itaporanga D‟ajuda (SE). Revista Brasileira de Ecoturismo, 3(2), 235-248. https://doi.org/10.34024/rbecotur.2010.v3.5883.

Spaargaren, G., & Mol, A. P. J. (2000). Modernização ecológica: uma teoria de mudança social (Salvador D. P. Trevizan, Trans.). Editus.

Stoddard, J. E., Pollard, C. E., & Evans, M. R. (2012). The triple bottom line: a framework for sustainable tourism development. International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 13(3), 233-258. https://doi.org/10.1080/15256480.2012.698173.

Tainter, J. A. Social complexity and sustainability. (2006). Ecological complexity, 3, 91-103. https://doi.org/10.1016/j.ecocom.2005.07.004.

Wirth, L. Delineamento e problemas da comunidade. In Fernandes, F. Comunidade e sociedade: leituras sobre problemas conceituais, metodológicos e de aplicação. Editora Nacional e Editora da USP, 1973.

Weber, M. (1973). Comunidade e sociedade como estruturas de socialização. In Fernandes, F. Comunidade e sociedade: leitura sobre problemas conceituais, metodológicos e de aplicação. Editora Nacional e Editora da USP.

Published

2021-03-25

How to Cite

Faxina, F., Freitas, L. B. A., & Trevizan, S. D. P. (2021). Environmental sustainability in fishing communities within tourist destinations: the case of Mem de Sá Island - Brazil. Revista De Gestão Ambiental E Sustentabilidade, 10(1), e16311. https://doi.org/10.5585/geas.v10i1.16311