Muscle dysmorphia: food intake and dietary supplements characteristics

Authors

  • Andréa Maria Pires Azevedo Universidade Federal da Paraíba
  • Alan de Carvalho Dias Ferreira Universidade de Brasília
  • Priscilla Pinto Costa da Silva Universidade Federal da Paraíba
  • Emília Amélia Pinto Costa da Silva Universidade Federal da Paraíba
  • Iraquitan de Oliveira Caminha Universidade Federal da Paraíba

DOI:

https://doi.org/10.5585/conscientiaesaude/2011/v10n1/2560

Keywords:

Binge-Eating disorder, Body image, Diet, Dietary supplements, Resistance training.

Abstract

Introduction: Muscle dysmorphia produces changes in diet. With her diet becomes protein and hipolipidic, accompanied by various dietary supplements. Objectives: To analyze the characteristics of feed of subjects with muscle dysmorphia. Methods: Transversal, descriptive, interpretive, qualitative and quantitative approach. Results: Changes in dietary practices aimed at increasing muscle mass and / or reduce body fat. Been refused calls for restaurants, meetings or dinners, because of special dietary requirements. Supplements consumed are high in protein, amino acids and thermogenic. The diet and consumption of dietary supplements are encouraged by friends, businessmen, teachers of physical education and the family. Conclusion: The excessive and uncontrolled consumption of protein and a drastic reduction in dietary fat as a consequence of the excessive desire for aesthetic change between subjects with muscle dysmorphia, reflects a serious health problem that requires official action, and proper posture in different health, especially physical education.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Andréa Maria Pires Azevedo, Universidade Federal da Paraíba

Mestre em Educação Física pelo Programa Associado de Pós-graduação em Educação Física UPE/UFPB. Laboratório de Estudo e Pesquisa em Lazer, Esporte, Corpo e Sociedade.

Alan de Carvalho Dias Ferreira, Universidade de Brasília

Mestre em Ciências da Nutrição pelo Departamento de Nutrição, Universidade Federal da Paraíba. Professor visitante da Universidade de Brasília.

Priscilla Pinto Costa da Silva, Universidade Federal da Paraíba

Mestre em Educação Física pelo Programa Associado de Pós-graduação em Educação Física UPE/UFPB. Professora da Universidade Maurício de Nassau.

Emília Amélia Pinto Costa da Silva, Universidade Federal da Paraíba

Mestranda em Educação Física pelo Programa Associado de Pós-graduação em Educação Física UPE/UFPB.

Iraquitan de Oliveira Caminha, Universidade Federal da Paraíba

Doutor em Filosofia pela Université Catholique de Louvain. Professor-pesquisador do Programa Associado de Pós-graduação em Educação Física UPE/UFPB. Laboratório de Estudo e Pesquisa em Lazer, Esporte, Corpo e Sociedade.

Published

2011-03-31

How to Cite

1.
Azevedo AMP, Ferreira A de CD, Silva PPC da, Silva EAPC da, Caminha I de O. Muscle dysmorphia: food intake and dietary supplements characteristics. Cons. Saúde [Internet]. 2011 Mar. 31 [cited 2024 Jul. 8];10(1):129-37. Available from: https://periodicos.uninove.br/saude/article/view/2560

Issue

Section

Applied Sciences