Hedonic effects on coffee consumption in Brazil

Authors

  • Jonas Fernando Petry UFAM Universidade Federal do Amazonas
  • Gustavo da Rosa Borges Unipampa
  • Leonardo Aureliano-Silva Universidade Anhembi Morumbi

DOI:

https://doi.org/10.5585/remark.v18i2.3903

Keywords:

Coffee consumption, Hedonic consumption, Cognitive evocation, Physical environment evocation, Consumption behavior

Abstract

Objective: This study was conducted with the objective of evaluating the moderating effects of hedonism on the determinant factors that influence coffee consumption decisions in Brazil. 
Method: A sample of 505 consumers from 25 Brazilian states was analyzed. The results of multivariate analysis – Multiple Linear Regression.
Originality/Relevance: Motivations for consumption of coffee differ between different consumers. Certain hedonic motives for consumption are discussed in the and it has been shown that they have moderating effects on relationships between physical factors of the environments where coffee is consumed and cognitive phenomena that occur during coffee consumption. However, it remains unknown whether hedonic motives have moderating impacts on the relationships between the physical environment and coffee consumption and between cognitive evocations and coffee consumption.
Results: Of the data provide empirical evidence that motivational factors of the physical environment and cognitive evocations are insufficient to explain coffee consumption. 
Theoretical/ Methodological Contributions: This study presents an advance in the literature when the moderating effects that hedonic motives have on the relationships tested show that coffee consumption is not the result of utilitarian factors, but is dependent on the importance and satisfaction of different and multisensory factors such as: pleasure, excitement, joy, and other hedonic phenomena.

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Author Biographies

Jonas Fernando Petry, UFAM Universidade Federal do Amazonas

Possui graduação em Administração pela Universidade do Sul de Santa Catarina - UNISUL (2001), mestrado em Administração pelo Centro de Ciências da Administração e Socioeconômicas ESAG Universidade Estadual de Santa Catarina UDESC (2005). Pós-graduação em Administração Global pela Universidade Independente de Lisboa UNI Portugal (2003) e doutorado em Administração pela Fundação Regional de Blumenau FURB (2016). É professor Adjunto I da Universidade Federal do Amazonas UFAM no curso de graduação em Administração no campus de Benjamin Constant ? AM. Atuou como professor no curso tecnólogo (Núcleo de Educação Profissional de Santa Catarina NEP - SC), sócio gerente e diretor de empresa no ramo varejista na área agrícola no cinturão verde da grande Florianópolis (1999 2008). Tem experiência na área de Administração, com ênfase em Gestão Empresarial e Estratégia Organizacional, atuando principalmente nos seguintes temas: administração, administração estratégica, negócios internacionais. Tem experiência com ensino atuando como professor de Pós-graduação e graduação.

Gustavo da Rosa Borges, Unipampa

Possui graduação em Administração pela Universidade Católica de Pelotas (2004), especialização em Marketing pela ESPM (2006), mestrado em Administração pela Unisinos e Doutorado em Administração na FURB. Foi bolsista CAPES e Fez parte do corpo docente da Univates (Lajeado-RS), FISUL (Garibalde), Unibalsas (Balsas-MA), Anhanguera Educacional (Pelotas-RS) e Universidade Federal de Pelotas (Pelotas-RS). Área de atuação: Marketing, Comportamento do Consumidor.

Leonardo Aureliano-Silva, Universidade Anhembi Morumbi

Pós-Doutor em Marketing - ESPM. Doutor em Administração (Marketing) pelo Programa de Pós-graduação em Administração da Universidade Nove de Julho e Mestrado em Administração (Marketing) pela mesma instituição (2012). Possuo graduação em Administração pela Universidade São Francisco (2002). Atuo como professor doutor no curso de Mestrado Profissional Gestão em Alimentos e Bebidas da Universidade Anhembi Morumbi. Leciono disciplinas da área do Marketing e também atuo como pesquisador nas temáticas: Gestão em Alimentos e Bebidas, Psicologia do consumidor (processos cognitivos e afetivos), Marcas, Cultura do consumo e Celebridades.

Published

2019-04-01

How to Cite

Petry, J. F., Borges, G. da R., & Aureliano-Silva, L. (2019). Hedonic effects on coffee consumption in Brazil. ReMark - Revista Brasileira De Marketing, 18(2), 77–111. https://doi.org/10.5585/remark.v18i2.3903